..... Inici | Ràdio | Recerca

Acord per crear el premi 'Joan Solà' per difondre la cultura catalana entre els immigrants

by 20:47 0 comentaris

El lingüista i filòleg Joan Solà i Cortassa (Bell-lloc d'Urgell, 1940-Barcelona, 2010) donarà nom a un guardó que reconeixerà la tasca d'una entitat que treballi en l'àmbit de la immigració per a la difusió de la llengua i cultura catalanes. És un dels anuncis que s'ha fet aquest dissabte en el marc de les III Jornades del Mercat Cultural Català en l'àmbit internacional, organitzades conjuntament per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC). La trobada, celebrada a la seu de l'IEC a Barcelona, ha analitzat la situació del mercat de la cultura catalana a l'estranger, i està previst que les conclusions que han sorgit s'adrecin al Govern.


Les jornades han servit perquè experts en diversos àmbits hagin valorat la realitat en què es troba la cultura catalana respecte al visió que es té des del món exterior, així com la repercussió que els productes culturals catalans tenen en els països de procedència de la població catalana que és d'origen estranger.

Elisenda Romeu, presidenta de la FOLC, ha dit en declaracions a l'ACN que les jornades han estat "tot un èxit" ja que s'ha fet "un exercici de reflexió molt important" en el qual han intervingut representants del món institucional, cultural científic, així com diverses entitats, entre les quals també figuraven d'immigrants.

Precisament d'aquest col·lectiu, Romeu ha destacat que "fan de pont entre Catalunya i el seu país d'origen". Per aquest motiu, considera primordial treballar per facilitar als immigrants l'accés i la implicació a la cultura catalana per tal que, d'una banda, s'integrin millor a la societat del país d'acollida, i de l'altra, que ajudin a difondre la realitat dels Països Catalans a l'exterior.

En aquesta línia, la sociòloga i membre de l'IEC Àngels Pascual ha parlat sobre la situació de la immigració estrangera a Catalunya, mentre que l'escriptora Patrícia Gabancho ha donat les claus per a la valorització i consolidació de la producció cultural catalana. Pel que fa a la projecció de Catalunya a l'exterior, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Mora, ha comentat la difusió internacional que van tenir les diverses onades de consultes sobre la independència de Catalunya, que van iniciar-se el 13 de setembre del 2009 al municipi maresmenc.

Durant la jornada, Leonardo Anselmi, de la Plataforma Antitaurina Prou!, ha analitzat també la repercussió internacional que va comportar prohibició de les curses de braus a Catalunya després que el Parlament aprovés la ILP. Finalment, Diego Arcos, president del Casal Argentí a Barcelona, i Xavier Tudela, secretari general de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes, han explicat el paper dels casals catalans al món.

Les conclusions extretes s'adreçaran a la Generalitat. Entre aquestes hi ha la d'instar a fer campanyes institucionals. "El Govern té una importància cabdal, i ha de fer campanyes i explicar què es Catalunya i els Països Catalans" ha comentat Romeu. "No pot amagar el cap sota l'ala" ha afegit, sense voler menysprear les campanyes fetes fins ara, com per exemples le concebudes per presentar Catalunya com a reclam turístic. "Totes les campanyes són importants, però s'han de complementar' ha afegit la presidenta de la FOLC. 'Pensem que no n'hi ha prou, cal que es treballi més el que és Catalunya" ha conclòs. /Font

redacció

Developer