..... Inici | Ràdio | Recerca

Presentació de l'Escola Itinerant de Fotografia Popular de Barcelona

by 13:06 0 comentaris



Collective Learning / Educación Colectiva. Curs de Fotografia en 10 Minuts (Anglès / Castellà). Sèrie de 10 cartells serigrafiats. 120 x 84 cm. Londres 2014. (nota: també disponibles en Neerlandès / Italià & Françès / Arab). Cortesia Werker Collective.


La presentació del projecte Escola de Fotografia Popular, que tindrà lloc el proper dijous 20 de desembre del 2018, de les 17 a les 19h, a la Fundació Antoni Tàpies, farà un repàs a la feina dels quatre grups que han treballat a Barcelona i es contextualitzarà amb els projectes relacionats que s’han desenvolupat en altres parts del món.

El col·lectiu Werker fou fundat pels artistes Marc Roig Blesa i Rogier Delfos a Amsterdam l’any 2009 i ha conformat, en els seus quasi deu anys d’existència, una xarxa heterogènia i transterritorial de persones participants, inspirades per les nocions d’autoria col·lectiva i de justícia social que apareixen a la pràctica del documental radical del moviment de la Fotografia Obrera de les dècades de 1920 i 1930.

Al llarg d’aquest any, la Fundació Antoni Tàpies ha convocat al col·lectiu Werker per activar la seva escola itinerant de fotografia popular a Barcelona amb l’objectiu d’abordar la generació d’imatges sobre el treball i el no treball a la ciutat mitjançant tallers amb diverses metodologies i processos.

Participen al projecte: Dar Chabab, centre d’acollida amb servei diürn per adolescents emigrants en situació de vulnerabilitat; Associació Susoespai, centre de creació per a persones que conviuen amb un trastorn mental; Baixem al Carrer, entitat que organitza activitats culturals per persones grans amb problemes de mobilitat, i la Taula en Defensa dels Drets de les Treballadores de la Llar i les Cures, formada per Sindillar / SindihogarMujeres Pa’lante, Las Libélulas i el col·lectiu Mujeres Migradas y Diversas. Al mateix temps, al projecte s’ha abordat la precarietat del treball cultural en el marc del projecte Hipervincle. Laboratori de mediacions que està activant la Fundació Antoni Tàpies.

L’Escola de Fotografia Popular és un projecte inspirat en el concepte anglès Community Darkroom, foto clubs creats com un espai social de reflexió, on la fotografia, el disseny gràfic i les anàlisis d’imatges són ferramentes que recolzen activitats i necessitats de les comunitats. Fins ara, l’Escola de Fotografia Popular s’ha desenvolupat a Londres, Besançon, Tetuan, Móstoles, L’Habana, Rotterdam, Bolonia i Marsella, establint un espai transversal en el qual reflexionar des dels marges sobre el treball de la llar i de les cures, l’atur o el treball precari, la immigració o l’aïllament social de les persones grans.
Amb el col·lectiu Werker i la participació de SusoespaiBaixem al Carrer, Dar Chabab i Taula en Defensa dels Drets de les Treballadores de la Llar i les Cures.

Marc Roig Blesa i Rogier Delfos: professors a la Gerrit Rietveld Academie i al Dutch Art Institut, Amsterdam. Tenen una àmplia experiència en el desenvolupament de propostes artístic-educatives relacionades amb la fotografia social a nivell internacional. L’any 2014 funden l'Escola de Fotografia Popular a Londres per promoure l'accés a la cultura de col·lectius treballant des dels marges, experiència que s'està replicant en diferents punts d'Europa. Tots dos han estat guardonats amb diversos premis a Holanda i França pels seus projectes fotogràfics i han realitzat exposicions per Europa, Bolivia, Moscú, Havana... Són autors de diverses publicacions al voltant de la pràctica de la fotografia comunitària.

Organització: Fundació Antoni Tàpies.

Patrocini: Aquest projecte ha estat seleccionat a la convocatòria Art for change de ”la Caixa” del 2018.

Més informació


#conferencies #projectes #agenda #museus #catalunya #barcelona #fotografia #artistes #cultura #interculturalitat 

TRTRT

Developer