..... Inici | Ràdio | Recerca

La lluita de Zeshan Muhammad contra les identificacions de perfil ètnic de la policia espanyola

by 18:09 0 comentaris

Dimarts 18 de setembre del 2018 es va presentar davant del Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg (TEDH) les al·legacions de Zeshan Muhammad a la resposta de l’Estat espanyol a la seva demanda per discriminació i per no prendre mesures efectives contra les identificacions policials per perfil ètnic.

Zeshan Muhammad va iniciar un litigi estratègic contra l’Estat espanyol fa 5 anys, després de ser aturat per un agent de la Policia Nacional a Barcelona el 29 de maig de 2013. El policia va admetre que no hagués parat una persona blanca i va afirmar que ho feia “¡perquè ets negre, i punt!”. Amb el suport de SOS Racisme Catalunya i Open Society Justice Initiative, Zeshan ha portat la demanda fins el TEDH després de ser admès pels tribunals espanyols.

El TEDH va admetre a tràmit la demanda de Zeshan el passat mes de gener, obligant a l’Estat espanyol a pronunciar-se sobre aquesta pràctica policial basada en el color de pell de les persones. La resposta de l’Advocacia de l’Estat de l’Àrea de Drets Humans ha defensat aquesta pràctica policial seguint la línia marcada pel Tribunal Constitucional que el 2001 es va enfrontar a una demanda similar presentada per Rosalind Williams. El Constitucional va sentenciar, aleshores, que era legítim i legal identificar persones que no presenten les característiques físiques de la majoria de la població, és a dir, no blanques, ja que “el normal és que les persones de nacionalitat espanyola siguin blanques”.




#noticies #racisme #catalunya #barcelona #discriminiacio #migrants #migracio #dretshumans #dretsdelspobles

TRTRT

Developer