..... Inici | Ràdio | Recerca

Projecció de '500 años. Vida en resistencia' sobre Guatemala | 26 de maig

by 8:31 0 comentaris

Projecció de la pel·lícula: "500 años. Vida en resistencia".

Data: 26 de maig, 17h.
Lloc: Museu Cultures del Món (Barcelona).
Participació: Irma Alicia Velásquez Niumatuj, antropòloga i escriptora maia quiché.

Des d'un judici històric del genocidi fins l'enderrocament d'un president, "500 años. Vida en resistencia" explica una extensa història sobre la creixent resistència que s'ha manifestat recentment a Guatemala a través de les accions i perspectives de la població indígena maia.

Aquest film narra la història èpica que va portar a Guatemala un punt d'inflexió en la seva història: des del judici de genocidi del general Ríos Montt al moviment popular que va enderrocar al president Otto Pérez Molina. Els pobles indígenes de Guatemala no són aliens a l'opressió, els recents esdeveniments que van tenir lloc durant un difícil període de tres anys, han donat peu al fet que la seva moviment es trobi amb la protesta de la societat civil per acabar amb la corrupció.

Com a testimoni d'aquest moment en la història guatemalenca, "500 años. Vida en resistencia" documenta l'inici de la fi d'una cultura d'impunitat i d'una societat disposada al canvi. Centrant-se en temes universals de justícia, racisme, poder i corrupció, aquest llargmetratge narra la història des de la perspectiva de la majoria de la població que és indígena maia en les seves lluites per una democràcia real al país.

Un cop finalitzada la projecció, comptarem amb la ponència de IRMA ALICIA Velásquez NIMATUJ, antropòloga i escriptora maia quiché, i principal protagonista del film.

Irma Alícia exposa com a Guatemala, només tres dècades enrere, l'elit governant va desencadenar un fosc període de repressió i massacre, deixant 200.000 morts -la seva majoria indígenes-, i 45.000 artistes, intel·lectuals i activistes urbans desapareguts / es. Després tretze anys de perseverança, les i els supervivents maies van portar a judici a un dels principals arquitectes del genocidi, l'ex-dictador Efraín Ríos Montt.

"Aquest és un país que s'aixeca de les cendres del genocidi i que encara viu amb por."
Irma Alícia Velásquez Nimatuj

Quan Ríos Montt és declarat culpable, a Guatemala s'estableix una visió, momentània, de l'esperança de justícia. Ara bé, deu dies més tard, sota pressió de l'elit política i empresarial, el Tribunal Constitucional anul·la el veredicte per una tecnicitat.

Tot i el decebedor resultat del judici, algunes persones ho van viure com una petita victòria per a la població indígena. L'activista maia, Andrea Ixchíu, veu el judici com una crida a la unitat maia enfront de les noves amenaces, com per exemple el "genocidi de la terra" i les comunitats a mans de les industries extractives internacionals recolzades per l'estat guatemalenc.

Tal com Andrea Ixhú explica, al costat del genocidi que va ocasionar més que l'assassinat massiu de persones, l'exèrcit va robar vastes extensions de terra i va esborrar 626 comunitats indígenes de la faç de la terra. Avui en dia, les àrees exactes on es van perpetuar les massacres, les comunitats han estat reemplaçades per mega-projectes internacionals com mines a cel obert o hidroelèctriques entre d'altres. En aquesta línia Irma Alícia exposa com, "Si el govern atorga totes les llicències que les companyies han sol·licitat, hi haurà una mina cada 100 quilòmetres a Guatemala. Destruirà el país."

Fitxa tècnica:

Títol original: "500 years"
Any: 2017
Durada: 105 min
País: Guatemala
Direcció: Pamela Yates
Fotografia: Melle van Essen
Productora: Skylight
Gènere: Documental
Repartiment: Irma Alicia Velásquez, Matilde Terrassa Gallego, Daniel Pascual Hernández, Andrea Ixchíu Hernández, Juliol Solórzano Foppo

Més informació: http://alternativa-ong.org/es/proyeccion-500-anos/

#cultura #interculturalitat #cinema #barcelona #catalunya #america #guatemala #agenda #español

redacció

Developer