..... Inici | Ràdio | Recerca

2018 | Any Raimon Panikkar, homenatge a un mestre intercultural i interreligiòs

by 21:37 0 comentaris

El filòsof i teòleg Raimon Panikkar i Alemany (Barcelona 1918 - Tavertet 2010), autor d’una vuitantena d’obres escrites en sis llengües, doctor honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, i professor, entre d'altres, a les universitats de Harvard i Califòrnia (d’on fou catedràtic emèrit), va ser una figura de rellevància mundial en el diàleg entre les cultures i religions i en la cerca d’alternatives als reptes del món contemporani.

La seva obra completa s’està publicant actualment en italià, català, francès, anglès i castellà. Doctor en Filosofia, en Química i en Teologia, la seva activitat interdisciplinar el va portar de Barcelona a Bonn, Madrid, Salamanca i Roma. El 1954 va arribar per primer cop a l’Índia. La trobada amb les cultures de l'Índia va ser decisiva en el seu itinerari ("Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià"). Durant molts anys la seva vida es va repartir entre la recerca personal i espiritual a l’Índia i la docència als Estats Units (sobretot a la Universitat de Califòrnia a Santa Barbara).

La seva activitat intensa i apassionada el va fer relacionar-se amb molts dels grans noms de la cultura del darrer mig segle, en àmbits com la filosofia, la religió, l’estudi de la mitologia o la cerca de nous paradigmes de comprensió de la realitat. El premi Nobel de Literatura Octavio Paz va qualificar Panikkar de “catalán hindú, a un tiempo teólogo y ave viajera en todos los climas” i “hombre de inteligencia eléctrica”.

Un dels ensenyaments de Panikkar és que la realitat és profundament interdependent i cal superar tot dualisme. Això inclou la relació de l’ésser humà amb la Terra, àmbit on Panikkar proposava passar de l’ecologia a l’ecosofia.

El 29 d'agost del 2017 el govern de la Generalitat de Catalunya va acordar commemorar el centenari del naixement de Raimon Panikkar i Alemany. L’Any Raimon Panikkar, impulsat pel Departament de Cultura mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes i per l'Ajuntament de Barcelona mitjançant el comissionat d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat, compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, de la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, del Fons Raimon Panikkar de la Universitat de Girona i d'altres institucions.



#interreligiositat #interculturalitat #dretshumans #dretsdelspobles #catalunya #Asia #culturadepau #catala

TRTRT

Developer