..... Inici | Ràdio | Recerca

Opinió: 'Merlí i la seva societat homogènia'

by 17:38 0 comentaris

Un article de Meritxell Virgili | Publicat al web de SOS RACISME

Fa uns mesos Meritxell, companya i activista de la campanya #AixòésRacisme, escrivia aquesta reflexió sobre la sèrie de ficció “Merlí” de TV3. Una reflexió molt propera a la del periodista Carles Solà, director del programa “Tot un Món” de la mateixa casa, i membre de la Mesa per la Diversitat a l’Audiovisual del CAC, i que avui llegim a Media.cat: “Fins quan haurem d’esperar per veure un cuiner o un cambrer d’origen marroquí a La Riera, un policia d’origen senegalès a Nit i Dia o un estudiant de filosfia negre a la classe de Merlí compartint protagonisme amb els actors amb papers rellevants?”.

En l’emissió de Merlí de l’any 2015 reiterades vegades s’havia denunciat a TV3 que a les aules de la serie televisiva no es reflectia la variabilitat de fenotips existents a Catalunya, un greuge que s’havia de modificar per no caure en discriminacions.

Malauradament la sol.lució proposada és del tot racista: noies i nois de fenotips no blancs fent d’escenografia muda.

El sorprenent és que un programa de màxima audiència en el panorama català i dirigit a un públic adolescent sigui excloent. El racisme sorgeix amb més força com una evidència quan a més pretén donar certes dosis de lògica sobre les llibertats i els drets socials.

En aquest punt ens hauríem de preguntar si és que la filosofia estructurada des d’un món particular i ordenat per l’home blanc – que no dona blanca, ni esclaus -, és una referència per un públic que ja no només és adolescent, és hiper-divers en tota la complexitat que comporta.

Les intencions eren bones, però la deriva i l’efectivitat ha acabat per ser del tot contrària.

El món en el que ens enfrontem demana arguments intensos i sintètics. Més culturalistes, més des del treball de camp i més des de l’acció.

No em crec una televisió que no dóna veu a tothom i no demostra la realitat existent. No ens creiem al personatge d’en Merlí ni al que representa!


#racisme #diversitat #interculturalitat #mitjans #discriminacio #interreligio #catalunya #opinio

OBS

Developer