..... Inici | Ràdio | Recerca

VIII Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, per la sobirania i autodeterminació dels pobles

by 16:56 0 comentaris





El 13 de novembre s'inaugura la VIII Mostra de Cinema Indígena de Barcelona.

La vuitena edició de la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona obre les  seves portes el dijous 13 de novembre, una finestra a la resistència dels pobles indígenes davant les agressions al territori i els impactes de la globalització sobre la seva identitat cultural. Amb la projecció d'una desena de pel·lícules i la participació de representants indígenes, la Mostra dóna l'oportunitat als espectadors de conèixer el processos d'organització indígena que, des de la seva cosmovisió, defensen el dret a la sobirania i l'autodeterminació dels pobles.

Inauguren aquesta vuitena edició "Jai Kidua – Planta viva, planta buena", "El corazón de los hombres" i  "K'amol B'ey - Autoritat Maia". Tres pel·lícules de realització indígena que donen una visió pròpia del territori des de la cosmovisió indígena, reivindicant la transmissió cultural dels coneixements i valors propis espirituals, com les pràctiques comunitàries d'organització i d'ajuda mútua i el respecte a la naturalesa.

Una edició dedicada a la sobirania i l'autodeterminació dels pobles

En aquesta vuitena edició, les pel·lícules programades mostren la relació que existeix entre el territori i la cosmovisió indígena, relació que fonamenta la seva supervivència com a pobles i que es amenaçada per la imposició de cultures externes i l'entrada d'empreses transnacionals als seus territoris. Documentals, pel·lícules de ficció i animacions de realització indígena, reconeixen la valia dels sabers indígenes i donen veu a les resistències i organitzacions pròpies, en la defensa del territori i l'exercici de la sobirania i l'autodeterminació dels pobles indígenes.

Per acostar aquestes realitats a la societat catalana, la setena Mostra de Cinema Indígena de Barcelona inaugura amb la projecció de dos documentals i una animació realitzats pel poble Embera (Colòmbia), poble Aimara (Bolívia) i pobles maies (Guatemala). l la posterior taula rodona amb Juan Dagua comunicador del poble Nasa (Colòmbia) i Domingo H. Ixcoy líder històric dels pobles Maies (Guatemala).


Projeccions de pel·lícules de realització indígena

Jai Kidua - Planta viva…Planta buena (Documental)

 Poble Embera, Colòmbia, 2013. Realització: Equip de comunicació del Cabildo Indígena de Chigorodó. 15'

 L'Equip de Comunicacions del Cabildo Major Indígena de Chigorodó, va emprendre una travessia al llarg de les comunitats dels resguards de Yaberaradó i Polines, registrant les veus de savis i sàvies, líders espirituals, parteres i metges tradicionals que, a través de la seva experiència i saviesa sobre el bosc i la tradició ancestral, han recollit valuosos coneixements per a les generacions Embera del present i futur.

El corazón de los hombres (Animació)

Poble Aimara, Bolívia, 2012. Producció: Centro de Formación y Realización Cinematográfica (CEFREC) – Coordinadora Audiovisual Indígena Originaria de Bolivia (CAIB). 10'

Una visió pròpia del territori des de la cosmovisió Aimara, que reivindica la transmissió cultural dels coneixements i valors propis espirituals, com les pràctiques comunitàries d'ajuda mútua i el respecte a la naturalesa, davant l'entrada de valors capitalistes que han dividit el territori i contaminat la terra.

K'amol B'ey - Autoritat Maia (Documental)

Pobles Maies, Guatemala, 2012. Direcció: Victorino Tejaxún. 33'

L'estructura d'organització comunitària de poblacions kaqchikeles, kiche's i tzutujiles en cinc municipis del departament de Sololà és, en l'actualitat, una forma de cohesió comunitària que s'ha mantingut per segles, després de polítiques i intents d'assimilació dels pobles maies a una estructura jurídica homogènia, que no té en consideració les formes d'organització pròpia dels pobles indígenes del país.


La vuitena Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, que s'inaugura el 13 de novembre, estarà oberta a tot el públic de manera gratuïta a l'Espai Jove la Fontana del barri de Gràcia (c/Gran de Gràcia 190, Metro L3-Fontana, FGC-Gràcia).


MÉS INFORMACIÓ

Us adjuntem imatges d'algunes de les pel·lícules que és projectaran i el dossier de premsa, i podeu consultar la programació a la web  www.alternativa-ong.org i el trailer en aquest enllaç

 
CONTACTE PER A PREMSA (més informació i entrevistes amb convidats i convidades indígenes):

Tania Ramos

alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes

Tlf. 934431735 / Mòbil 605317148

alternativa@alternativa-ong.org

redacció

Developer