..... Inici | Ràdio | Recerca

Les festes de Gràcia s'omplen de Samba i de Sociologia

by 16:33 0 comentaris
ITACAT RECOMANA

Aquesta tarda, els carrers de Gràcia s'ompliran de Samba.
L'agrupació musical "Unidos da Montjuca" (paràfrasi del "Grêmio Recreativo Escola de Samba Unidos da Tijuca", la tercera més antiga del Brasil) farà una presentació i comptarà amb la participació d'una "passista" (ballarina) d'una de les escoles de samba més importants del Brasil, la "Vai-Vai". 
Si mai heu vist, en directe, una sambista professional actuant al carrer amb la seva "fantasia" (roba del carnestoltes), és una excel.lent oportunitat.


«Ara no toca samba, sinó decidir què volem». Aquest és el títol de l'entrevista que el periodista Àlex Romaguera de @La_Directa va fer a la Katucha Bento, Sociòloga i Politòloga, Màster Sociologia (UB) i President de l’Associació dels investigadors i estudiants brasilers a Catalunya (Què és l'APEC?) que va arribar a a Catalunya a principis del 2012 i acaba de defensar la seva tesi en Sociologia i Política. La Katucha també participa activamente en el projecte "La dona teixint cultures" de la Fundació Guné, l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya,Cehda Ghana i CASC.

Itacat vol recuperar les diverses xerrades d'aquesta sociòloga, que també estudia la sexualitat i la societat des d'una vessant etnogràfica dels gèneres i dels personatges femenins a les escola de samba. "Al Brasil, la sexualitat i la superposició de la societat. aquesta idea engendra la creença que aquí no hi ha pecat, perquè som el país del carnaval. L'apreciació del més lentament la participació femenina en la desfilada de l'escola de samba permet relativitzar aquestes representacions. L'estudi de les relacions observació participant gènere i són els pilars de la nostres arguments ... i tracta de desmitificar la idea que el període del Carnestoltes està plé només de la inversió de les normes socials i sexuals. Els esdeveniments del Carnestoltes o demostracions al carrer són exemples innegables que la sexualitat femenina es viu així més lliure i menys subjectes a control masculí - Ronald Clay.

Les Escoles de Samba
Les escoles de samba són també conegudes com els Gremis Recreatius Escoles de Samba, ja que van més enllà de la trobada musical i la promoció de la samba. És un punt de cohesió social de la comunitat, del seu entorn i dels simpatitzants. Desenvolupa cursos d'alfabetització, cursos d'idiomes, cursos d'estiu per a nens, entre moltes altres activitats divertides i educatives per a tots els membres del club. L'Escola de Samba és també un sentit de comunitat, la connexió i l'amor per la samba i tots els que es dediquen a representar en el seu camí: cant, percussió, ball, roba, cosidors (es), cuiners (es), i molts altres, que estan presents més enllà del Carnestoltes brasiler.

La Katucha Bento va desfilar amb el Gremio Recreativo Escola de Samba Vai-Vai durante 7 anys i avui farà una presentació que combina la tècnica i la gràcia, tot ballant la samba natural del seu paí d'origen, el Brasil. 
I creguin-me: tothom ho pot aprendre! Vingui a veure-ho i participar-hi! Com diuen al Brasil: “Não existe pecado do lado de baixo da linha do Equador”.

La Katucha Bento defilant amb l"Ala das Passistas" de l'Escola de Sama Vai-Vai al Brasil









Per Maria Dantas

Maria Dantas

Developer