..... Inici | Ràdio | Recerca

Barcelona obre mercat al Brasil

by 0:19 0 comentaris
La crisi econòmica ha portat Barcelona impulsar la internacionalització de les empreses radicades a la ciutat i a captar inversions de l'exterior. Un mercat estratègic és Brasil, amb un 40% del PIB total de Llatinoamèrica, que a més és un dels països anomenats emergents, amb perspectives d'un alt i sostingut creixement durant els propers anys i amb potencial per convertir-se a una de les economies més sòlides i productives del món. 
L'aposta de Barcelona per Brasil com a un mercat estratègic està avalada pel fet que el país llatinoamericà és actualment la sisena economia del món, havent desplaçat el Regne Unit d'aquesta posició. 
Les potencialitats econòmiques del Brasil es demostren per la seva pertinença al grup BRIC, que inclou també Rússia, Índia i la Xina, països que destaquen perquè tots tenen una població alta, un territori extens (la superfície del Brasil és 17 vegades la d'Espanya), un alt creixement del seu PIB i una creixent participació al comerç internacional. També contenen reserves mundials de recursos naturals vitals per a l'economia mundial. 
El 2010, en plena recessió econòmica mundial, Brasil va créixer un 7,5%, encara que després va moderar el seu ritme. El 2011, el seu PIB va experimentar una apujada del 2,7%, i està acabant el 2012 creixent un 1,75%. Des del 2005, el país registra índexs d'inflació per sota del 6% anual, el que garanteix l'estabilitat dels preus. Aquesta fortalesa econòmica, sumada a l'estabilitat política d'una democràcia consolidada, el converteixen en un important centre d'atracció d'inversió internacional. 
Les empreses catalanes tenen al Brasil una perspectiva de dos importants esdeveniments esportius per desenvolupar la seva activitat: els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro el 2016 i el Mundial de futbol de Sao Paulo el 2014. Per acollir aquests esdeveniments, Brasil està realitzant grans inversions públiques i privades, i a més d'impulsar un augment de les places hoteleres i de l'oferta immobiliària, aquestes cites internacionals obligaran a reforçar les seves infraestructures de comunicació, transport i logística i els serveis vinculats al turisme. Això obre la porta a noves possibilitats de negoci per a empreses catalanes d'aquests sectors. 
En aquesta línia, un factor que facilita les relacions econòmiques de les empreses catalanes amb Brasil és la millora en aquests últims anys de les vies de comunicació i transport de Barcelona amb el país llatinoamericà. Així, destaca la ruta aèria directa Barcelona - Sao Paulo de Singapur Airlines, que opera amb èxit des de mitjans del 2011. D'altra banda, l'anomenada Missió Brasil 2012 del Port de Barcelona millorarà encara més el comerç marítim de mercaderies amb Brasil, al qual la capital catalana ja és líder de l'Estat. 
El Port és el primer en tràfic amb Brasil pel valor de les mercaderies, i el segon per volum de tones. A més, disposa de tres connexions marítimes setmanals amb el país sud-americà. Bastants empreses catalanes ja estan aprofitant actualment les possibilitats de negoci amb Brasil, com el gabinet d'arquitectes d'Alonso Balaguer, Borges, Codorniu, Freixenet o Roca, entre d'altres companyies. 
Els últims temps, l'Ajuntament de Barcelona ha posat en pràctica diverses iniciatives per desenvolupar i reforçar les relacions existents, tant a l'àmbit institucional com a l'empresarial, entre Barcelona i d'altres ciutats del món, i explorar també les oportunitats de negocis que es poden trobar en ambdues direccions. Es tracta d'impulsar la inversió d'empreses estrangeres a Barcelona, i alhora donar suport a empreses catalanes per a la internacionalització de productes, tecnologia, serveis i inversions. 
Així, l'última acció del consistori barceloní ha estat l'acompanyament, per sumar esforços, a la visita del Port, la Cambra de Comerç i l'IESE a Sao Paulo i Rio de Janeiro del 2 al 7 de novembre del 2012. També va intervenir en la missió multisectorial organitzada pel Port, la Cambra de Comerç i la Secretaria de Portos do Brasil (SEP), del 4 al 8 de novembre, en què van participar empreses i institucions de Barcelona relacionades amb el comerç internacional i el transport marítim. D'aquesta manera, el Port es planteja reforçar els vincles establerts en missions anteriors, contribuir a la internacionalització de les empreses catalanes i promocionar la comunitat logística de Barcelona, impulsant l'establiment de relacions comercials i empresarials amb institucions i empreses del Brasil. 

L'Ajuntament de Barcelona també va participar en la 51a edició de l'IESE Global Alumni Reunion, que va tenir lloc a Sao Paulo entre els dies 1 i 3 de novembre, esdeveniment que congrega anualment tots els alumnes d'IESE i que per primera vegada es va celebrar a Llatinoamèrica. En aquesta missió de prospectiva econòmica al Brasil, els representants de l'Ajuntament de Barcelona van actuar amb una agenda pròpia de visites que va incloure, entre d'altres, una reunió amb la companyia aèria Latam per impulsar noves rutes aèries entre Barcelona i Brasil. 
Aquestes actuacions vénen de lluny, perquè els últims anys s'han realitzat d'altres accions de promoció internacional de l'Ajuntament al Brasil. Algunes han tingut el tema olímpic com a un element central, ja que la transferència de coneixement i l'experiència de Barcelona en l'organització dels Jocs del 92 va ser un dels arguments de diversos actes organitzats a Rio de Janeiro, amb l'objectiu que les empreses i institucions catalanes estiguessin adequadament posicionades a l'hora d'optar pels nombrosos concursos i licitacions que la ciutat estava preparant per transformar les seves infraestructures. 
Durant aquestes accions es van mantenir reunions amb els màxims responsables de l'organització dels Jocs Olímpics de Rio del 2016 en matèria d'infraestructures i de desenvolupament de la ciutat, com a Felipe Goes, secretari municipal de desenvolupament econòmic, entre d'altres. Algunes de les empreses participants en aquestes trobades van poder aprofitar aquests contactes, com el bufette d'arquitectura de Barcelona Alonso Balaguer, que actualment està desenvolupant una part important de la vila olímpica de Rio de Janeiro, amb un soci local, inspirada a la de Barcelona. Aquest projecte va ser seleccionat entre els mil que van ser presentats per arquitectes de 82 països. 

Els antecedents de la cooperació amb Brasil són: 

1. - Formalització de protocols d'intencions de cooperació amb la xarxa d'incubadores d'empreses de l'Estat de Rio de Janeiro i amb Anprotec (xarxa nacional brasilera d'incubadores d'empreses i parcs tecnològics), per dur a terme accions de cooperació conjunta en suport a la iniciativa emprenedora i el creixement i incubació d'empreses. 

2. - Projecte d'Assistència Tècnica al Programa Cerne (centres de referència de suport a la iniciativa emprenedora innovadora, del Brasil). 
3. - Projecte Cibernàrium, d'entorns pedagògics per a la divulgació i capacitació digital (Programa @ LIS de la Unió Europea). 
4. - Delegacions institucionals més rellevants del Brasil atesos en els darrers anys per l'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa: 
      - Any 2012: Ajuntament de Maringá (Estat de Paraná) i Universitat de l'Estat de Ceará (Fortaleza). 
      - Any 2011: Incubadora d'Empreses Sul Fluminense i Universitat de l'Estat do Rio de Janeiro-UERJ. 

El novembre del 2012 es va inaugurar la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya (CCBC), a l'Avinguda Diagonal, 433, de Barcelona, per atendre els interessos de les empreses catalanes amb l'objectiu de fomentar les relacions bilaterals entre els dos mercats. Entre les seves funcions hi ha la d'assessorar i donar ajuda tècnica als empresaris associats, mitjançar amb les administracions, l'arbitratge comercial i la promoció de trobades i sessions informatives sectorials per apropar la realitat econòmica del Brasil a les empreses catalanes. 
Aquestes trobades permeten posar en contacte el teixit empresarial local amb representants de ciutats del Brasil que ofereixen oportunitats de negoci. 
Així mateix, el març d'aquest any 2012 l'Ajuntament de Barcelona, amb motiu de la celebració del XX Congrés del CIDEU (Centre Iberoamericà de Desenvolupament Estratègic Urbà), va participar en una trobada organitzada per la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya, per posar en contacte representants institucionals de la ciutat de Salvador de Bahia amb empresaris locals de diversos sectors. L'objectiu va ser reforçar els llaços de proximitat amb Barcelona i donar a conèixer als empresaris catalans les possibilitats econòmiques i d'inversió que ofereix aquesta ciutat brasilera en els sectors de la construcció, turisme, tecnologies de la informació i comunicacions, activitat nàutica i infraestructura urbana. 
La ciutat de Salvador de Bahia, amb més de tres milions d'habitants, és la tercera més gran del Brasil. Està consolidada com a pol econòmic del Nord-est del país i és una metròpoli en ple desenvolupament econòmic i social. Els seus recents indicadors mostren un gran potencial de creixement (és la quarta major renda per càpita del país), i la seva economia és molt dinàmica i variada. 

redacció

Developer