..... Inici | Ràdio | Recerca

L'eclecticisme del Raval a través dels codis QR

by 13:31 0 comentaris
Trobar el codi QR en algun dels catorze punts del Raval, escanejar-lo i descobrir una dansa tradicional o contemporània que balla alguna de les comunitats immigrades amb més presència al barri. Aquesta és la raó de ser del projecte "Codificat", que, fins al final de setembre, permet descobrir la riquesa cultural del barri gràcies a les noves tecnologies.
L'eclecticisme del Raval a través dels codis QR
Punjab, les Filipines, Bolívia, el Brasil, el Pakistan o el Carib són només algunes de les regions d'on procedeixen les persones que formen la multiculturalitat del barri del Raval.
Ara, és possible conèixer de més a prop totes aquestes cultures que conviuen al barri, a través de les seves danses, amb el projecte "Codificat", una idea de la coreògrafa Olga Sasplugas i Maria Cordobés, que utilitza els codis QR en un innovador projecte que fusiona dansa, immigració i noves tecnologies.
És tan senzill com trobar algun dels catorze punts de codis QR —sistema per emmagatzemar informació en un codi de barres bidimensional— repartits pel barri, escanejar-los i veure l'enregistrament d'alguna de les danses originàries de les principals comunitats que poblen el Raval.
D'aquesta manera, el públic tindrà l'oportunitat de descobrir la capoeira a La Boqueria, escoltar rumba catalana des del carrer de la Cera i saber què es balla a Bolívia des d'un punt de la rambla del Raval, entre molts altres.
I el que és més important, les diverses comunitats tindran l'oportunitat de donar a conèixer, tant a barcelonins com a estrangers, la seva pròpia cultura a través de la dansa.
Tal com ho explica la Paulina, del Centre Filipino-Tuluyan San Benito, "és una forma de participar per a la integració de la nostra comunitat". "Ens hem de presentar i hem de promoure la nostra cultura", afegeix.

Evitar el folklorisme
El projecte, que va néixer quan Sasplugas es va adonar que, de tots els seus alumnes de dansa del Raval, només un era nascut a Catalunya, ofereix a les entitats que escullin la forma d'expressió que més els representa, però defuig el folklorisme que pot sorgir de vincular dansa i immigració.
De fet, mentre algunes entitats han optat per danses tradicionals que caracteritzen els seus pobles d'origen, d'altres s'han inclinat per coreografies més contemporànies que podrien ser d'arreu del món.
És el cas del Club Masala que, en conjunció amb un grup d'homes del barri, ha decidit ballar una de les danses més de moda a l'Índia actual, el Bollywood. Tot i que es tractava d'homes que mai abans havien dansat, han assajat durant dos mesos per oferir als seus conciutadans una modesta mostra del ball típic d'aquestes produccions cinematogràfiques.
D'altra banda, els joves d'origen filipí han escollit el hip-hop com a ball representatiu de la seva cultura per la gran acollida que té en aquest estat insular.

Els codis QR estaran en carrers i establiments del barri fins a finals de setembre, però l'ús d'aquesta tecnologia permetrà fer d'un art efímer com la dansa, un espectacle perenne.


Maria Dantas

Developer