..... Inici | Ràdio | Recerca

Jornades Brasil, un futur en present

by 21:05 0 comentaris

Casa Amèrica Catalunya organitza aquestes jornades, del 21 al 24 de maig del 2012, per apropar-nos a l’evolució que experimenta Brasil d’uns anys ençà. Sisena potència mundial, les grans possibilitats de creixement del Brasil fan que la inversió estrangera consideri aquest país com una opció prioritària. Les polítiques impulsades han arraconat la fam i han aconseguit l’augment de la classe mitjana i millores evidents en el camp de l’educació.
Grans ciutats i infraestructures, i recursos naturals i economia, esdevenen dos dels actuals eixos de reflexió. En aquest context sorgeix la visió dels artistes, atents al presumpte miracle sobtat que, d’un dia per l’altre, converteix el Brasil en la terra promesa.


Comencen quatre dies de debat sobre el Brasil amb una sessió sobre l'enorme creixement econòmic que ha viscut. Amb les intervencions de Flávio Carvalho, sociòleg i antropòleg, coordinador del Col·lectiu Brasil Catalunya (2007-2011); Ramon Térmens, president de Taurus, grup amb presència al Brasil des de 2002 a través de la marca Mallory, filial que és en període de plena expansió, i Fermín Vázquez, arquitecte, fundador de l’Estudi b720, amb oficines a São Paulo i Porto Alegre.
Modera Javier Mirallas, president de la Cambra de Comerç Brasil – Catalunya.
Brasil escala posicions en el rànquing de les potències mundials de manera constant. Tot i el fre experimentat l’any passat a causa de la inflació i els efectes de la crisi internacional, la seva economia va créixer un 2’7% (7’5% el 2010) i ja ocupa el sisè lloc en el llistat de les potències mundials. Les seves grans possibilitats de creixement fan que la inversió estrangera consideri el país com una de les seves opcions prioritàries. Moltes empreses d’aquí veuen el gegant brasiler com una magnífica oportunitat de negoci. De fet, Espanya ja és el tercer inversor del món al Brasil.
Inauguració de la instal·lació Simbiosi, de Roberta Carvalho, situada a Rambla Catalunya amb Còrsega. Es podrà visitar fins el proper dissabte 26 de maig
Dia / Hora: 21/05/2012, 19:30 H

Debat sobre les polítiques impulsades al Brasil en els darrers anys. Amb Tânia Márcia Baraúna, doctora en Educació i Societat per la UAB, investiga sobre la tasca de la Pedagogia de l’Oprimit desenvolupada per Paulo Freire; Patrus Ananias de Sousa, ministre de Desenvolupament Social i Lluita contra la Fam (2004 – 2010); Alfredo Valladão, professor de Ciències Polítiques a la Paris School of International Affairs, i Paulo Lins, escriptor i guionista, professor de la Universitat Federal de Rio de Janeiro, autor de la novel·la Ciutat de Déu.
Modera Pep Valenzuela, sociòleg i politòleg amb experiència professional al Brasil.
Les polítiques impulsades al Brasil en el decurs dels darrers anys han aconseguit, entre d’altres resultats, l’augment de la classe mitjana i dels que s’integren a l’economia formal, així com fer minvar l’índex de desocupació juvenil en un 50% i aconseguir millores evidents en el camp de l’educació, tot i que encara resta força camí per recórrer en aquest aspecte. D’altra banda, en aquests moments es considera que en el país ja no es passa gana i s’intenta millorar la qualitat de vida de la població que viu en condicions precàries. Brasil creix i avança en tots els sentits i això accentua encara més l’asimetria de poder que hi ha entre aquest país – continent i els seus veïns llatinoamericans.
Dia / Hora: 22/05/2012, 19:30 H

L'equilibri entre creixement econòmic i respecte mediambiental és el tema que tractaran Sergio B. Serra, cònsol del Brasil a Barcelona, assessor del govern brasiler en matèria de medi ambient; Ricardo de Sousa Moretti, doctor en Enginyeria de Construcció Civil i Urbana per la Universitat de São Paulo, i Alfredo Valladão, professor de Ciències Polítiques a la Paris School of International Affairs. Modera Patrus Ananias de Sousa, exministre de Desenvolupament Social i Lluita contra la Fam.
La responsabilitat amazònica sembla fer encara més decisiu el necessari equilibri entre creixement i medi ambient. Els països emergents potser no comparteixen la mateixa visió que els europeus en matèria de canvi climàtic i poden trobar excessiu que se’ls demanin certes limitacions per tal d’evitar els mateixos errors que els comesos pels països del primer món. En aquest capítol també mereix una atenció especial el desenvolupament de les grans ciutats i les seves infraestructures: quins models defineixen el seu creixement? Quines repercussions aportaran els Jocs Olímpics i el Mundial de Futbol?
Dia / Hora: 23/05/2012, 19:30 H

El fotògraf i comissari de l’exposició Brasil: Terra Prometida, Iatã Cannabrava, reflexiona que, d’un dia per l’altre, Brasil "va deixar de ser només la terra de la samba, el futbol, les mulates o la violència per esdevenir la terra promesa, verda, potència econòmica mundial, seu del Mundial de Futbol de 2014 i dels Jocs Olímpics de 2016". Debat, en el qual participarà l'escriptor Paulo Lins entre d'altres, i posterior innauguració de l'exposició.
19:30h Debat Amb les intervencions de Claudia Jaguaribe, fotògrafa i artista visual; Cássio Vasconcellos, fotògraf i artista visual; Roberta Carvalho, fotògrafa videoartista, Dimitri Lee, fotògraf i artista visual, i Paulo Lins, escriptor i guionista.  Modera Iatã Cannabrava, fotògraf, comissari de l’exposició Brasil: Terra Prometida i activista cultural.
21:00h Cloenda de les jornades amb la inauguració de l’exposició Brasil: Terra Prometida amb presència dels artistes Iatã Cannabrava, Claudia Jaguaribe, Cássio Vasconcellos, Dimitri Lee i Roberta Carvalho.
Dia / Hora:24/05/2012, 19:30 H

Maria Dantas

Developer