..... Inici | Ràdio | Recerca

Les repercussions de la Primavera Àrab

by 6:10 0 comentaris
Un any de revoltes. Què ha canviat amb la Primavera Àrab?
Un any després de la immolació de Mohamed Bouazizi, encara és aviat per avaluar la dimensió del canvi. Des del Marroc a Bahrain i més enllà, l'onada de canvi segueix oberta
El 17 de desembre de 2010 Mohamed Bouazizi, un jove venedor ambulant tunisià, es va cremar davant de l'ajuntament de Sidi Bouzid després que la policia li requisés el carro amb què venia fruita i verdures. El seu gest desesperat, en protesta per la pobresa i els abusos policials va desencadenar la revolució tunisiana i, amb ella, una onada de canvi al Magrib i el Pròxim Orient que ha tingut repercussions mundials.
Les mobilitzacions populars han enderrocat les dictadures de Ben Ali a Tunísia i de Hosni Mubàrak a Egipte. A Tunísia s'ha elegit democràticament un nou govern, encapçalat pels islamistes moderats d'Ennahda i una Assemblea Constituent que ha d'elaborar una nova Constitució. A Egipte s'estan celebrant les primeres eleccions democràtiques, on els Germans Musulmans es perfilen com a primera força, enmig de fortes protestes per exigir la fi de la Junta Militar que governa el país des de la caiguda del dictador.
Les forces rebels de Líbia, amb suport militar de L'OTAN, van derrotar l'exèrcit de Muammar el Gaddafi, que va ser capturat i mort el passat octubre. El Consell Nacional de Transició s'erigeix com a nou govern, però no ha aconseguit controlar les milícies rebels, que continuen armades ni posar en marxa el procés de transició política cap a un nou règim.
A Síria s'ha desencadenat la revolta més important de la història del país, que el règim de Baixar al-Assad reprimeix a sang i foc, amb un balanç de 5.000 morts i un creixent aïllament internacional, que s'ha traduït en sancions econòmiques. Les promeses de reforma democràtica no es compleixen.Al Iemen, després de mesos d'enfrontaments, el president Ali Abdullah Sàleh accedeix a abandonar el poder i s'exilia als Estats Units.
Al Marroc el rei Mohamed VI contraresta les protestes del moviment del 20 de Febrer, amb una reforma constitucional per donar més poder al govern i s'han celebrat les primeres eleccions legislatives sota el nou text, amb el triomf dels islamistes moderats de Justícia i Desenvolupament.
A Algèria Abdelaziz Bouteflika, després de les primeres manifestacions, anuncia la fi de l'estat d'emergència, vigent des de fa 19 anys.
A Bahrein les forces de seguretat reprimeixen brutalment la protesta de la plaça de la Perla de Manama, amb suport de tropes saudites.
A Jordània el rei Abdallah II relleva el govern.
Les protestes a l'Aràbia Saudita han estat reprimides i la monarquia ha convocat eleccions, assegurant que en el futur permetrà votar a les dones.
Més enllà de la regió, les revoltes han estat un model per a moviments com el dels “Indignats”, que reprodueixen l'ocupació de les places, Occupy Wall Street o les mobilitzacions contra la tupinada electoral a Rússia.

Text del Diari Ara, periodista CRISTINA MAS

Maria Dantas

Developer