..... Inici | Ràdio | Recerca

"Los inmigrantes y sus herencias"

by 1:51 0 comentaris
OrganitzaGrup de treball en Socioantropologia dels mons contemporanis (ERAPI), de l’Institut Català d’Antropologia, i Grupo Sociologías Iberoamericanas (GSIA), format per investigadors socials de la UAB. 

A càrrec: de José Sterza Justo, doctor en Psicologia Social i professor de psicologia en la brasilera Universidade Estadual Paulista

“La nostra herència se'ns ha deixat sense cap testament.” Amb aquest aforisme Hanna Arendt obri un dels seus escrits d'Entre el passat i el futur (1961), on analitza la relació que cada generació manté amb els llegats deixats per les generacions anteriors. Segons aquesta autora, la història consisteix, bàsicament, en el traspàs dels assoliments i llegats d'una generació a una altra

No obstant això, i sempre segons Arendt, tals herències no es traspassen automàticament d'una generació a la següent, perquè la majoria d'elles no estan degudament acreditades, nomenades, simbolitzades, perquè puguin ser ràpidament apropiades pels successors. Hi ha una part de l'herència (cultural, política o psicològica) que no apareix explicitada (en el testament) i ha de ser apropiada (coneguda) per les generacions pròximes. Aquesta apropiació s'ha de fer d'una manera activa a través del llenguatge i del pensament, que és capaç de penetrar en el passat i traduir (o donar sentit) als tresors trobats en ell.

Partint d'aquestes consideracions, José Sterza Just s'ha proposat analitzar el fenomen de les migracions, preguntant per les herències que els immigrants porten amb ells i com les utilitzen. Per descomptat, aquests llegats no estan fets només de béns i de coses valuoses, sinó que també contenen els deutes (o problemes) que els van deixar els seus avantpassats. El repte és tenir accés a l'herència, conèixer-la, conèixer els seus sentits, ja siguin les seves herències tresors o càrregues deixades per les generacions anteriors i acumulades al llarg de la història. De fet, potser sigui aquest un dels majors desafiaments dels immigrants: aconseguir saber de què són, històricament, hereus i poder decidir com usar els béns que han heretat o com saldar els eventuals deutes contrets pels seus avantpassats.

José Sterza Just és doctor en Psicologia Social i professor de psicologia en la brasilera Universidade Estadual Paulista. Les seves investigacions i publicacions s'han centrat en les condicions de mobilitat i la producció de subjectivitat en el món contemporani. Amb aquest enfocament ha estudiat a aquells que viuen a peu d'un lloc a un altre (“caminhantes”) i als migrants, les formes efímeres de les relacions amoroses i els processos emocionals i subjectius, tals com l'avorriment i el “borderline”.

Lloc: Sala Fontserè, Institut d’Estudis Catalans (IEC), Carrer del Carme, núm. 47, Barcelona. | Data: 15/11/2011 19:00 | Entrada lliure, aforament limitat.

adroca

Developer