18è Festival de Cinema Independent de Barcelona, l'Alternativa 2011.

9.11.11

De l’11 al 19 de novembre es celebra la 18a edició de l’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona. Fa dies que la graella de pel·lícules està tancada i ja va sent hora de fer cinc cèntims del programa sencer. Com cada any, el festival ens ofereix l’oportunitat d’endinsar-nos en propostes no comercials, és a dir, aquelles que, generalment, no arriben a aparèixer a les cartelleres. Ens trobem amb un festival compromès amb el cinema, amb la societat, i amb esperit crític. La vocació sociocultural de L’Alternativa és un dels grans atractius, així com la possibilitat de gaudir de films als quals seria complicat accedir-hi, no només per la gran pantalla. L’Alternativa aposta per un cinema emocionant, crític, passional, on l’equilibri entre la part instintiva i reflexiva del cinema existeixi, i si pot ésser, per crear exercicis cinematogràfics que entretinguin a l’espectador a base d’imatges belles, sentit crític, i passió pel setè art. Aquest festival reivindica un cinema realment independent, de clara vocació cinèfila, però oberta a tots els públics, en una mostra en la que s’evidencia el criteri cinematogràfic i el gust per un cinema formalment i temàticament impactant, atrevit i transgressor, i sovint, premiats a grans festivals, com El Premio de Paula Markovitch, inclòs a la Seccions Oficials de L’Alternativa, i que va ser galardonada amb l’Ós de Plata a la darrera Berlinale, o Mercados de Futuro, de Mercedes Álvarez, premiada al Visions du réel de Nyon i al Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente (BAFICI). Cinema que respira cinema, a L’Alternativa 2011, un festival que demostra com d’enriquidor i satisfactori pot resultar indagar en terrenys artístics que passen més desapercebuts per motius obvis.

El festival consta de: Seccions Oficials, Seccions Paral·leles, Activitats Paral·leles, Escoles de Cinema del Món i Pantalla Hall.

A Seccions Oficials, formades per 46 films independents realitzats durant els darrers dos anys que opten a Premi, ens trobem amb els tres espais de cinema. Llargmetratges de ficcióGirimunho (Remolí), d’Helvécio Marins Jr. i Clarissa Campolina (Brasil / Espanya), Gravity was Everywhere Back Then de Brent Green (EUA), Han Jia de Li Hongqi (Xina), Las marimbas del infierno de Julio Hernández Cordón (Guatemala / França / Mèxic), Mercado de futuros de Mercedes Álvarez (Espanya), El premio de Paula Markovitch (Mèxic / França / Polònia / Alemanya) i La vida útil de Federico Veiroj (Uruguai / Espanya). Llargmetratges de No ficció: Blue Meridian de Sofie Benoot (Bèlgica), Day is Done de Thomas Imbach (Suïssa), La dernière année de Peter Hoffmann (França / Alemanya), Une escroc très discrète de Delphine Hallis (França). El lugar más pequeño de Tatiana Huezo (Mèxic). Palazzo delle Aquile d’ Stefano Savona, Alessia Porto i Ester Sparatore (França / Itàlia), Territoire perdu de Pierre-Yves Vandeweerd (Bèlgica / França). Les Seccions Oficials es completen amb els Curtmetratges.

A Seccions Paral·leles es realitza una mena de retrospectiva del panorama cinematogràfic independent, s’inclouen els espais Mirades del sud. Documental argentí, Petits Experiments, Translacions: cinema documental independent a Turquia, Un narrador d’històries. Patricio Guzmán, Panorama i Alain Cavalier. Destaquem aquest darrer, on l’ajudant de Louis Malle, a films com Ascensor para el cadalso i Los amantes, Cavalier, qui assistirà al festival, serà protagonista, perquè podrem gaudir dels seus films Ce répondeur ne prend pas de message, La rencontre, Le Filmeur, Huit récits express i Irène.
Activitats Paral·leles, Escoles de Cinema del Món i Pantalla Hall són els altres espais a través dels quals L’alternativa mostra la seva mirada independent, crítica i exigent, amb el cinema i amb el públic, i el seu interès per professionals, professors i alumnes de cinema, oferint un espai de reflexió, debat i discussió sobre el setè art, però també sobre l’ofici, la societat, i la interconnexió entre art i realitat.

Auditori, Teatre, Hall i Mirador del CCCB, Cinema Maldà, Institut Francès de Barcelona i Casa Amèrica de Barcelona són els centres neuràlgics del festival, on es passaran els films i on es faran totes les activitats. Com podem veure, el CCCB és el cor del festival, amb quatre localitzacions destinades a l’Alternativa i a omplir de cinema la nostra ciutat durant uns dies.

Tota la informació de l’imminent Festival de Cinema Independent de Barcelona la trobareu al web oficial, programa, pel·lis comentades, i també, les entrades. L’Alternativa ja ha arribat. I divendres 11, s’inaugura, a partir de les 21 h., al Hall del CCCB; l’entrada és gratuïta.

A partir d'ara anireu trobant nova informació al nostre web i podeu seguir el nostre dia a dia al blog, Facebook i Twitter

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada