..... Inici | Ràdio | Recerca

Concert Cor de l'Associació Àkan

by 0:07 0 comentaris


El dia 2 d'octubre, a les 7 de la tarda, a la Parròquia de la Mare de Déu de Núria de Barcelona, actuarà el cor de l'Associació Àkan, de Girona, format per persones immigrades i dirigit per Mariona Callís.
El Cor Àkan es caracteritza per estar format per a persones immigrades, de diferents nacionalitats, que viuen a Girona i rodalies. Tots ells, en situació especialment dificultosa, troben en l'associació Àkan (d'acollida i integració d'immigració) un refugi. L'associació destaca l'aprenentatge de la llengua catalana com a un dels factors de vital importància per la integració; el Cor actua com a eina complementària a aquest objectiu.
En aquests moments de crisi, la majoria de la població immigrada viu situacions realment difícils, fins al punt d'arribar a esclatar alguns conflictes puntuals en alguns llocs del país. Ara més que mai, és interessant la visió dels mateixos immigrants de la seva experiència migratòria. En aquest concert, amb intervencions inicials de les mateixes persones immigrades que integren el Cor Àkan, s'explicarà la situació de la immigració gironina i la visió que en tenen.
El Cor Àkan no només canta el repertori proposat per l'espectacle, sinó que també realitza moviments en escena per tal d'expressar i transmetre de forma més propera les cançons al públic. 
Quatre pinzellades del Cor Àkan
Nasqué el 9 de gener de 2005, un any després que es fundés l'associació Àkan amb motiu de donar suport i acollida a immigrats.
El cor sorgí a partir de les classes de llengua catalana impartides per gent voluntària. Així, a més de la motivació ordinària d'afecció a la música i la cohesió grupal, afegia raons ben particulars, com ara la millora fonètica i lingüística, el coneixement de l'entorn geogràfic i humà, la visita turística de diferents poblacions de Catalunya, la integració de diferents ètnies, la implicació de diferents públics en l’acolliment i coneixença de la realitat migratòria i la dignificació dels mateixos cantaires en experimentar la presentació en públic i la recepció de la qual eren objecte.
Barcelona -cinc àmbits diferents-, Manresa, Torelló, Palafrugell, Roses, Garriguella, Sarrià de Ter, La Cellera, Torroella de Montgrí, Ullà, Quart, Pujals dels Cavallers i, principalment, Girona han estat els diferents escenaris dels concerts de la coral. Diverses vegades s'ha actuat davant de més de mil persones. També s'ha tingut alguna compareixença a la ràdio i a la televisió.
Els objectius han estat múltiples. S'ha participat en campanyes de comerç just, de l'Agenda llatinoamericana o s’han festejat diversos esdeveniments populars o religiosos o, més aviat, s’ha procurat donar a conèixer l'associació i obtenir-li recursos.
El punt més notable del Cor Àkan és la variadíssima procedència dels seus membres. Actualment comptem que hi han participat persones de més de 50 nacionalitats diferents.
En el transcurs d'aquests sis anys d’existència la coral ha tingut diferents directors i directores, i acompanyants instrumentistes -guitarra, teclat, percussió- que han possibilitat aquest projecte. Actualment el Cor Àkan està dirigit per Mariona Callís, i compta amb el suport musical al teclat d’Albert Genís i a la guitarra d’Albert Massip. Darrerament s'ha incorporat el moviment escènic en la seva interpretació.
L'associació Àkan
Àkan és una associació de suport i acollida d'immigrats; de caire voluntari, d'inspiració cristiana, que es dedica a l'acollida de persones immigrades en situació especialment dificultosa. L'associació desenrotlla els seus programes a Girona i a Salt des de la tardor de l'any 2003. Àkan centra fonamentalment els seus programes en tres aspectes: aprenentatge de la llengua catalana i promoció de la formació cultural, acadèmica i profesional; facilitació d'habitatge i aliments amb especial atenció a alumnes sense possibilitats de tenir un sostre; i acompanyament de les diferents situacions humanes per les quals passa la persona immigrada. Àkan és un convit a mirar-se el món i veure què es pot fer per avançar en la justícia i en la dignitat. És un convit a donar-se, amb la certesa que es rebrà molt a canvi. Uns i altres ens necessitem per compartir el sentit de l'existència... És un goig poder-ho dir així i sentim un agraïment profund per poder-ho viure. Actualment, a causa de la situació de crisi que es viu, s'ha fet especial incís en l'aspecte formatiu. A totes les persones acollides en habitatge se'ls ofereix un programa d'estudi d'alguna de les formacions que poden ajudar a superar la situació de pobresa tan estricta.
Mariona Callís i Figueres és la directora del Cor Àkan.

Maria Dantas

Developer