..... Inici | Ràdio | Recerca

Està de moda la interculturalitat?

by 3:45 1 comentaris
En un món cada cop més globalitzat, la interculturalitat és una de les tendències més evidents. Moviments migratoris en busca d’una millor qualitat de vida, una nova feina, formació o simplement, per veure món, són algunes de les raons que fan que cada cop més persones canviïn el seu país de residència. Moda o nova tendència? I tu, què en penses?
 
Tot i que sempre hi ha hagut moviments migratoris i diversitat cultural al nostre país, darrerament la globalització ha accentuat aquest fet encara més. Gent que ve en busca d’una nova feina, una millor qualitat de vida, per estudiar o aprendre.

Tot un ampli ventall d’objectius i il·lusions que fan que cada dia la multiculturalitat esdevingui un fenomen cada cop més evident, i que ompli el nostre vocabulari amb noves paraules: diversitat cultural, identitat, diàleg, convivència, interculturalitat...

Però realment els tenim ben interioritzats o es tracta només d’una nova moda social?

Multicultural no és igual a intercultural

En major o menor grau, sempre hi ha gent de tot arreu a una societat, fet que la fa multicultural: és a dir, on diverses cultures coexisteixen, però no sempre conviuen. Però la interculturalitat només es dóna quan hi ha diàleg entre cultures diferents, barrejant-se i compartint valors i costums.

Aquest seria l’estat ideal. Però moltes vegades costa molt arribar-hi, ja que sovint sorgeixen conflictes de convivència com el racisme i la xenofòbia.

És aquí on els agents socials i les entitats civils fan una veritable tasca de protecció, acolliment i integració dels nouvinguts, en la majoria dels casos persones amb pocs recursos.

També s’implementen polítiques integradores des dels governs i les administracions, treballant per l’acollida, la participació, l’emancipació, la formació i l’acomodació, també dels joves. I fins i tot la UNESCO va declarar la diversitat cultural patrimoni comú de la humanitat l’any 2005.

adroca

Developer