..... Inici | Ràdio | Recerca

SOS Racisme Catalunya treu a la llum el racisme al locals d’oci nocturn

by 16:23 0 comentaris






















Durant tota una nit, un grup divers de joves va visitar fins a 11 locals nocturns, i en 7 els nois de fenotip estranger van quedar-se a fora.

L’acció s’ha realitzat a 7 països europeus, identificant que 1 de cada 3 locals no accepten ni immigrants ni gitanos.

L’associació antiracista denuncia que l’abús en el dret d’admissió és un element més d’un sistema de dominació racista.
 

Durant la nit del passat divendres 17 de juny, SOS Racisme Catalunya va organitzar una acció per tal d’identificar la discriminació que exerceixen alguns locals d’oci per motius de color de pell, origen o nacionalitat. L’acció es va desenvolupar en 11 locals de Ciutat Vella i el Port Vell de Barcelona, i 7 locals van discriminar els joves de fenotip estranger.

L’objectiu de l’acció és poder demostrar la discriminació que pateixen moltes persones quan intenten accedir a locals d’oci. Espais privats que suposadament estan oberts a tothom, però que en moltes ocasions apliquen un criteri de discriminació racista, incomplint així la legislació referent al dret d’admissió.

Les excuses més utilitzades durant l’acció van ser la necessitat d’haver d’estar apuntats en llista per Internet o haver de pagar una entrada de 10€ per accedir a locals gratuïts. Aquesta va ser la resposta que van trobar el joves d’origen paquistanès, marroquí o de Guinea Equatorial a la porta de la Sala Apolo, el Jamboree i els locals del Port: Zich, Australian, Seda Lounge Club, Marsalada i Ipanema, mentre els nois blancs entraven sense cap problema. En canvi l’Ovella Negra del centre, Sidecar, i els locals Ok! i Nir del Port, no van mostrar cap objecció en l’entrada de cap dels participants.

El fet de tenir treballadors pertanyents a minories ètniques, no evita que els locals apliquin polítiques d’accés racista. Això provocà situacions paradoxals com que un porter negre li va etzibés a una noia també negra “Los negros no consumen”, per no aplicar l’entrada gratuïta a alguns joves.

L’entitat antiracista alerta que aquest tipus d’abusos no han de ser menyspreats pel fet d’afectar a drets no bàsics, com és l’accés a un local privat. Les discriminacions racistes que afecten al dia a dia de les persones no només els impedeixen fer ús dels seus drets amb normalitat sinó que suposen una barrera que afecta al procés normal de convivència que es dóna cada cop en més espais i de manera més freqüent: al bars i discoteques, però també en la recerca de pis o de feina, per exemple. A l’informe “L’estat del racisme a Catalunya 2010”, presentat el passat mes d’abril per SOS Racisme, recull que el 14.5% de les denúncies rebudes per l’entitat van ser per discriminació en l’accés a drets no bàsics, i d’aquestes, gairebé el 50% són referent al dret d’admissió.

Com es va realitzar l’acció

L’associació antiracista va organitzar 16 joves activistes distribuïts en grups segons els seu origen, que aleatòriament intentaven entrar als locals escollits. Un grup de persones no vinculades a l’entitat es trobava a prop de l’entrada per tal de veure i sentir el que passava i poder-ne ser testimonis. Posteriorment un grup de suport, una mica més allunyat del lloc dels fets, recollia tots els detalls del que havia passat; fins i tot alguns joves van poder gravar les converses a les entrades dels locals.

Aquest tipus d’accions, anomenades “testing”, són un dels millors mètodes per demostrar la discriminació que s’exerceix en alguns contextos, especialment aquells en els que és difícil demostrar la motivació racista, com és l’accés als locals d’oci. Per això és important que les persones que van participar van complir unes normes de vestuari i imatge concretes i els grups van tenir les mateixes característiques, per evitar altres possibles motius de discriminació.

Resultats de la “Testing Night” europea

Aquesta acció s'ha realitzat aquest junt a 7 països europeus, com França, Alemanya, Italia o Romania. Els resultats han estat preocupants, ja que 1 de cada 3 locals no va permetre l’accés de persones immigrades o gitanes.

Ha estat la segona acció que realitza l’European Grassroats Antiracist Movement (EGAM), una xarxa d’entitats que lluiten contra el racisme i la xenofòbia arreu d’Europa. En la primera acció, realitzada durant el mes de març a 16 ciutats europees, es van localitzar 36 locals que exercien abús en el dret d’admissió per motivació racista. L’associació SOS Racismo de Bilbao va denunciar tracte discriminatori a 8 dels 9 locals en els que van realitzar l’acció.

Avui 22 de juny, l’EGAM presenta una petició al Parlament Europeu perquè els resultats de les accions de “testing” siguin reconegudes com a proves legals en casos de discriminació racial. Actualment sí que ho són a països com França o Bèlgica.

La discriminació racista s'ha de sancionar

L’objectiu de l’acció és denunciar públicament la discriminació que una part de la població pateix en el seu dia a dia, en aquest cas en l’accés als locals d’oci i sensibilitzar a la població de les seves conseqüències. A més a més, el Servei d’Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) estudiarà emprendre les accions legals convenients, ja sigui posant en coneixement dels fets a la Direcció General d’Administració de Seguretat de la Generalitat, responsable d’Espectacles, o a l’Agència Catalana de Consum, tot esperant que prenguin les mesures sancionadores en els casos pertinents.

Tanmateix, s’informarà dels fets a la Síndica de Greuges de Barcelona i es demana a les administracions pertinents una major implicació per acabar amb les discriminacions que afecten a la quotidianitat de les minories ètniques.

Més informació al contacte de comunicació: Jose Peñín – 93 301 05 97 – 636 248 621 – comunicacio@sosracisme.org | SOS Racisme Catalunya

adroca

Developer