..... Inici | Ràdio | Recerca

El referèndum d'independència recupera impuls en la darrera fase electoral escocesa

by 16:25 0 comentaris
La qüestió de la independència d'Escòcia ha recuperat protagonisme els darrers dies de la campanya de Holyrood. El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha promès un plebiscit abans del 2016. Els escocesos estan cridats a les urnes el proper dijous 5 de maig per escollir els 129 membres del seu Parlament, en una cursa frec a frec entre el Partit Nacional Escocès (Scottish National Party, SNP) d'Alex Salmond i el Partit Laborista d'Iain Gray. Fa setmanes, semblava que Salmond hauria de desar el referèndum d'independència, però una important millora del seu partit a les enquestes li ha permès de recuperar el seu tema preferit.

Segons dues enquestes recents, l'SNP s'encamina cap a una segona legislatura al poder. El partit podria aconseguir entre 55 i 63 dels 129 escons de Holyrood, mentre que els laboristes n'obtindrien entre 44 i 49. Molt lluny d'aquests dos partits, els conservadors en traurien d'11 a 14, i els liberaldemòcrates patirien el descens més pronunciat, amb només 6 o 8 escons. Els Verds (aliats de l'SNP i també independentistes) n'obtindrien 4 o 5. Això significa que l'SNP i els Verds estarien a prop de la majoria absoluta (65 escons), que és la xifra que necessita Salmond per poder convocar un referèndum d'independència.

La independència, el 2018

De forma paral·lela al renaixement de l'SNP, el debat sobre la independència ha recuperat ímpetu. Fins i tot el líder laborista, Iain Gray, s'hi ha referit, en demanar a Salmond que ja "no amagui" el seu "pla per a la independència". "Digui-li a Escòcia la data que vostè vol convocar el referèndum, i digui-ho avui", va afegir Gray.

I això és el que va fer Salmond. Segons el Daily Record, el líder de l'SNP va dir que el referèndum podria convocar-se abans del final de la legislatura, el 2016. Encara més, Salmond va predir que la independència arribaria dos anys després, és a dir, el 2018. De tota manera, el manifest electoral de l'SNP ja incloïa la promesa de celebrar la votació si el partit tenia prou escons per fer aprovar la Llei del Referèndum. /Font

redacció

Developer