..... Inici | Ràdio | Recerca

El Palau Robert difon l'obra de l'escriptor hongarès Sándor Márai

by 0:38 0 comentaris
El comissari de l'exposició, Tibor Mészáros, atendrà els mitjans de comunicació el dia 11 d’abril, a les 18 hores.

La Generalitat de Catalunya i el Govern hongarès proposen descobrir i apropar-se a la vida i a l’obra d’un dels escriptors més importants de la literatura europea del segle XX amb l’exposició “Un pelegrí del segle XX. Sándor Márai”, que s’exhibirà entre el 12 d’abril i el 28 d’agost, a la Sala Cotxeres del Palau Robert.

L’exposició s’inaugurarà l’11 d’abril, a les 19 hores, a la Sala Cotxeres, amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, i del ministre de Cultura, d’Hongria, Géza Szõcs. També hi assistiran l’ambaixadora d’Hongria a Espanya, Edit Bucsi Szabó; el secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Senén Florensa; el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès; el cònsol d’Hongria a Barcelona; Bálint Nagy; la directora del Museo de Literatura Petõfi, Csilla Csorba, i el comissari de l’exposició, Tibor Mészáros.

Aquesta és una de les activitats programades durant el primer semestre del 2011 a Catalunya coincidint amb la primera presidència de torn d’Hongria a la Unió Europea. L’objectiu és fomentar l’intercanvi d’experiències, obrir espais de diàleg i aprofundir en les relacions entre ambdós països.

Col·laboren en aquesta exposició el Museu de la Literatura Petõfi de Budapest, Edicions 62, Editorial Salamandra i el Gremi de Llibreters de Catalunya.

Burgès, europeu, emigrant

Sándor Márai (el seu nom vertader era Sándor Grosschmied) va néixer l’any 1900 a Kassa (Hongria). Va viatjar i viure a Hongria, Alemanya, França, Itàlia i Estats Units. El seu nom va començar a brillar en el panorama literari en els anys 30 pel seu estil clar i realista. Després de la guerra, l’any 1948 va haver d’optar per l’exili als Estats Units en ser considerat un autor burgès pel règim comunista. Els seus llibres es van tornar a editar a Hongria després de la caiguda del mur. Occident el va redescobrir a principis dels anys 1990 i ha estat traduït a l’anglès, l’alemany, el castellà, el català, l’italià, el portuguès...

La mostra presenta una carrera professional de mig segle, a través de la dualitat autor-obra. A partir dels mosaics de l’exposició —imatges, textos i fragments de les seves obres, procedents bàsicament del llegat de l’autor— es compon el retrat del escriptor. També s’hi explora una paradoxa: mentre que les obres d’aquest escriptor hongarès es llegeixen arreu —L’última trobada, per exemple, ha estat traduïda a més quaranta llengües—, ell és un personatge gairebé desconegut. Les persones que s’han interessat per conèixer-lo han hagut de fer-se una idea amb escassos conceptes, com ara burgés, europeu, emigrant... L’ exposició, lluny de fugir d’aquestes idees, pretén fer-les comprensibles i explicar el que tenen de veritat en l’obra de l’escriptor.

A l’exposició, on es podrà visionar un documental en vídeo d’uns 50 minuts de durada, s’hi fa un recorregut per les etapes i les escenaris de la vida de Márai, que també juguen un rol destacat en les seves obres. Cadascun dels seus trajectes vitals se sintetitza amb textos de l’escriptor.

redacció

Developer