..... Inici | Ràdio | Recerca

Sabadell i Cornellà difonen la cultura i la llengua amazigues en dos cicles independents

by 11:24 0 comentaris
L'Observatori Linguamón de la Llengua Amaziga participa en dues iniciatives per donar a conèixer la que podria ser la tercera llengua més parlada a Catalunya

Sabadell acollirà, a partir del dijous 24 de març, el cicle Els Drets del Poble Amazic, cinc jornades de propostes culturals, pel·lícules, xerrades, curtmetratges i concerts de música tradicional que pretenen apropar la realitat del poble amazic a la ciutat. L'amazic és la tercera llengua més parlada a Catalunya, fet que s'explica per la immigració marroquina dels últims decennis.

l cicle, en el qual participa l'Observatori Linguamón de la Llengua Amaziga (OLILA) entre d'altres institucions, s'inaugura el dia 24 a les 19.00 h a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell amb la projecció del curt Furigrafiar el buit: art i poesia tuareg per al tercer mil·lenni (França, 2009), de les realitzadores Hélène Claudot-Hawad i Nathalie Michaud. També es projectarà el curt Casament a la platja (Marroc, 2008) del realitzador Mohamed Amin. Aquest cicle també inclou una taula rodona sobre la dona amaziga en l'esfera de les relacions socials, així com un recital de poesia amb Salem Zenia i Amadeu Pardo amenitzat amb música tradicional amaziga. 

L'acte de cloenda del cicle tindrà lloc el 5 de setembre, coincidint amb la Festa Major de la ciutat, i anirà a càrrec dels grups Bnat Houariyat i Port Bo. Bnat Houariyat és un grup de dones artistes de Marràqueix que interpreten cants houaris del sud del país, que provenen de les tribus de Taroudant i Tiznit.
Aquesta no és la primera vegada que Sabadell rep una iniciativa com aquesta. De fet, el mateix municipi ja va organitzar el setembre passat una primera mostra per donar a conèixer de prop les tradicions d'aquest poble de l'Àfrica.

Veure el programa 


Primavera Amaziga a la Biblioteca Central de Cornellà de Llobregat

Paral·lelament, la Biblioteca Central de Cornellà de Llobregat també dedica les activitats de la primavera a la difusió de la cultura amaziga i, durant tot el mes de març, organitza una exposició de llibres i una guia de lectura sobre aquest poble magribí.
Així, divendres 18 de març, Abdelouahed Ghajji, membre de l'Associació Amazan de Cornellà, explicarà contes amazics i farà un taller amb els participants. Dijous 24 de març, se celebrarà una sessió de cuina amaziga, amb degustació inclosa, i s'explicarà com fer cuscús. Finalment, dijous 30 de març, tindrà lloc la conferència d'aproximació a la llengua i la cultura del poble amazic a càrrec del tècnic de l'OLILA, Hassan Akioud, i es projectaran dos curtmetratges.

Veure el programa
Convé recordar que l'OLILA, integrat per Linguamón – Casa de les Llengües, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Cadis, treballa en l'àmbit de la investigació, l'ensenyament i la divulgació, amb l'objectiu de donar suport i visibilitat a la llengua i cultura amazigues als Països Catalans. /font








adroca

Developer