..... Inici | Ràdio | Recerca

Itacat.info va assistir a l'acte de presentació del web www.barcelonacontraelracisme.cat

by 8:01 0 comentaris
Promoguda per la Regidoria de Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona, el portal "Barcelona contra el racisme" és un directori de recursos especialitzats en la lluita contra la discriminació, el racisme i la xenofòbia per a professionals i organitzacions del camp educatiu, social i acadèmic. 

L'acte va ser presentat per l'Albert de Gregorio, director de Drets Civils de’l Ajuntament de Barcelona i que va donar pas al Miquel Àngel Essomba, director d’Unescocat, perquè emmarqués les idees bàsiques del que avui és el racisme i la xenofòbia en el nostre entorn.

En la seva exposició, Miquel Àngel Essomba, en va explicar algunes idees per a clarificar el concepte:

- L'etnocentrisme no és racisme, però el racisme, sí, és etnocentrisme.
- La discriminació racista per motius econòmics és un factor central,
   però no l'únic.
- La gestió intercultural pot dur a comportaments racistes a l'exposar la
  diversitat i els costums culturals de l'altre.
- La tendència avui dia a homogeneïtzar-lo tot, duu a la negació de la diversitat.


D'altra banda, va comentar quatre dimensions que incideixen i/o modulen de manera àmplia i directament en la construcció de les idees racistes: la social, la política, la econòmica i la simbòlica. També ens va comentar els principals eixos per a combatre aquestes posicions.

En la segona part, l’Albert de Gregorio va presentar a l’Edgar Iglesias, professor a la UAB i al Josep Guardiola, Delegat d’Unescocat en cooperació educativa i membres de l’equip de treball del web. Ens van informar que el portal va dirigit fonamentalment al professorat i als educadors socials, però també està pensat perquè l’utilitzin el públic en general, els pares, les entitats i els col•lectius interessats en la matèria.

El Web conté 220 fitxes, que s'estan ampliant, amb una descripció detallada del contingut: per a qui, com, i el link on es troba el material educatiu a ser utilitzat. Aquestes fitxes estan en tres idiomes, el català, el castellà i l’anglès.

Es poden seleccionar diferents variables o opcions per a afinar les recerques i conté materials per a la reflexió, emmarcats en unes vies no estàtiques, participatives, de proximitat, d'interacció, on tots es troba a gust.

Està pensat en tres trajectes intercomunicats i complementaris alhora: El trajecte cognitiu (amb el cap), que intenta reduir l’etnocentrisme, prejudicis i estereotips amb un aprenentatge multidisciplinari, el trajecte emocional (amb el cor), centrat en l'aprenentatge afectiva i en el treball cooperatiu, i el trajecte vital (amb els mans), basat en els aspectes soci-simbòlics i soci-crítics.

La explicació del portal es va realitzar en directe i a través d'una pantalla gegant, amb demostracions de com moure's pel web i com utilitzar els materials oposats.

Per últims, els creadors d'aquest magnífic portal, van convidar que s'utilitzés, que s'aportessin suggeriments i van animar que es creés un fòrum d'intercanvi d'experiències.

Per redacció: Adolfo Rodríguez i Maria Dantas.

redacció

Developer