..... Inici | Ràdio | Recerca

Una vintena d'empreses espanyoles espolien el Sàhara Occidental, segons les ONG

by 16:03 0 comentaris
Poc a poc van sortint les raons per les quals el govern espanyol no ha condemnat els brutals atacs de l'exèrcit marroquí al campament del Sahara. Si aquest matí us indicàvem que el Marroc va utilitzar armament comprat a Espanya, ara diverses ONG denuncien que una vintena d'empreses espanyoles espolien regularment els recursos del Sahara. Els interessos de Madrid, per tant, una vegada més, passen per damunt dels Drets Humans.

Diverses ONG al·leguen que, segons les resolucions de l'ONU, l'extracció de recursos naturals d'aquest territori és il·legal, però es porta a terme amb l'autorització marroquina. FMC Foret, una empresa amb seu a Sant Cugat del Vallès, importa anualment 500.000 tones de fosfats.


L'assalt de les forces de seguretat marroquines al campament sahrauí de Gdaim Izik i els posteriors enfrontaments a Al-Aaiun han posat el conflicte del Sàhara Occidental al primer pla mediàtic. L'ONU no reconeix l'ocupació d'aquest territori desèrtic per part del Marroc, però el regne alauita actua de facto com si formés part del seu Estat. En aquest sentit, els mandataris marroquins no han tingut cap problema a aprofitar-se dels recursos naturals sahrauís i fer-ne negocis, amb la connivència de nombroses empreses estrangeres.

Segons informa el setmanari La Directa, hi ha una vintena de companyies de l'Estat espanyol que espolien els recursos del Sàhara Occidental, beneficiant les arques marroquines, però sense fer el mateix amb la població sahrauí. Western Sahara Resource Watch (WSRW) és una ONG que es dedica a treballar pels drets del poble sahrauí a gaudir dels seus recursos naturals i a denunciar les empreses foranes que il·legalment fan negoci amb la pesca, els fosfats [a la imatge] i el petroli. En els tres casos, nombroses resolucions de l'ONU han arribat a la conclusió que l'explotació d'aquests recursos en contra dels desitjos del sahrauís és il·legal, però malgrat això es porta a terme constantment amb l'autorització marroquina.

Bona part de les empreses espanyoles que fan negoci al Sàhara Occidental són andaluses o canàries, però també n'hi ha una de molt important de catalana. És FMC Foret, la filial a l'Estat de la multinacional nord-americana FMC Corporation. FMC Foret és un empresa química, té la seu a Sant Cugat del Vallès i està encapçalada per Javier Carratalà Alastruey. Segons La Directa, l'empresa importa anualment 500.000 tones de fosfats del territori sahrauí. La importació dels recursos va començar el 1975 i es fa mitjançant dos grans vaixells de càrrega fins als magatzems que l'empresa té a Huelva.

WSRW i Amigos del Pueblo Saharaui han denunciat que aquestes extraccions són il·legals, però que tenen el vistiplau i l'autorització de l'empresa estatal marroquina Fosfatos de Bu Craa SA, que fins el 2002 tenia participació pública espanyola. FMC Foret es dedica a la fabricació de fertilitzants, productes tèxtils, detergents i paper.

Les empreses gallegues Conservas Rianxeira i Conservas Escuris, la malaguenya Isofotón -dedicada a la instal·lació d'energia solar fotovoltaica-, o la canària Granintra, que extreu sorra del desert per utilitzar-la en la construcció, són altres companyies que fan negoci amb els recursos del Sàhara Occidental, segons el llistat de WSRW. / Font

redacció

Developer